Badmode blog

Naai jouw eigen badpak

Naai jouw eigen badpak

Naaien is hip en trendy. Het stelt jou in staat jouw eigen smaak over te brengen in een kledingstuk.
Een badpak naaien is eigenlijk niet zo heel erg moeilijk.

Vereiste voorkennis en materiaal

Uiteraard kan je niet zomaar beginnen naaien, een degelijke basis is nodig. Het beste heb je ook al ervaring met stretch stof (badpakken rekken enorm uit, voorzie daarom eventueel zelfs gespecialiseerde naalden).
Voor je begint moet je uiteraard stof hebben. Een badpak bestaat uit 2 delen. De buitenste en binnenste laag.
Ten eerste dien je een leuke stof te kiezen voor de buitenkant. Deze dient minimaal 10% stretch stof te bevatten (lycra of spandex).
De binnenste laag stretcht best minder dan de buitenste laag, dit zit comfortabeler, behoudt langer zijn vorm en voorkomt dat het badpak teveel uitrekt.

De elastieken (of rekkers) die je gebruikt zijn best van katoen. Vraag in jouw naaiwinkel exemplaren die speciaal ontworpen zijn voor zwemkledij en die behandeld werden tegen chloor aantasting. Bij het naaien van elastieken gebruikt je best een tweelingnaald.

Neem de juiste maat

Het maakt niet uit of je start met een patroon of volledig zelf jouw patroon tekent: een badpak dient exact te passen. Een centimeter te groot of te klein heeft al snel gevolgen voor het comfort.
Onderstaande video toont hoe je best jouw maten neemt (Engels).

Start het naaien van het badpak

Wil je starten vanaf een patroon dan kan je hier eentje gratis downloaden.

De werkwijze is gelijkaardig met andere kledingstukken op 1 detail na.
Jouw patroon kan je gebruiken voor zowel de binnen als buitenkant, maar voor het beste resultaat begin je best met de binnenste laag.
Wanneer de binnenkant vordert kan je het na elke stap passen. Aanpassingen aan de vorm dien je ook over te brengen op het patroon zodat binnen – en buitenkant perfect op elkaar zullen passen. Ga zeker nooit overhaast te werk. Een fout binnenin betekent een fout in het uiteindelijke resultaat.

Wanneer beide delen klaar zijn (de rekkers vast aan de binnenste laag) kan je ze eenvoudig samen naaien.
Voorgevormde cups in een badpak naaien is niet eenvoudig, maar een simpele truc is bestaande te knippen uit een oude BH of versleten badpak.